Kovid-19 İnşaat Sektörünü Teğet Geçti
- Murat Kaya
- 25 May 2020
- 2 dakikada okunur

2020 yılına damgasını vuran Kovid-19 salgını pek çok sektörü etkilerken pek çok insanı da işsiz bıraktı. Ulaşım firmaları, gıda sektörü, hizmet sektörü derken hemen hemen her sektör kovid-19 salgınından nasibini aldı. Ancak otoritelere göre; inşaat malzemesi siparişlerinin büyük ölçüde azalmasına rağmen yine de kovid-19 krizi inşaat sektörünü teğet geçti.
Teğet geçmesinin nedeni ne?
Kovid-19 salgınının inşaat sektörünü teğet geçmesinin sebeplerinin başında tabi ki ülke ekonomisinin lokomotifi konumunda olan inşaat sektörünün kısıtlamalardan muaf olmasıydı. Gıda sektörünü, ulaşım sektörünü ve hizmet sektörünü etkileyen kısıtlamaların hemen hemen hiçbiri inşaat sektörü için uygulanmadı. Bu nedenle de inşaat sektörü kovid-19 krizinden yara almadan kurtuldu.
Bölge bölge Türkiye inşaat sektörü ne durumda?
Kovid-19 salgınının etkilerini bölge bölge inceleyecek olursak büyük şehirlerde sokağa çıkma yasağının etkilerinin diğer şehirlere göre daha fazla olduğunu görebiliyoruz. Büyük çaplı şantiyelerde salgının işlere etkisi hissedilmezken daha orta ölçekli inşaat işlerinde sokağa çıkma kısıtlamalarının etkisi hissedildi.
Doğu ve Güneydoğu bölgeleri ile Karadeniz bölgesinde malzeme siparişlerinin iptal oranı oldukça yüksek olurken, İç Anadolu, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde bu oran daha orta seviyelerde. Ege bölgesinde ise iptal oranı oldukça düşük. Özellikle Afyon inşaat firmaları ve Kütahya inşaat firmaları, büyük şehir olmamalarının avantajını kullanmış görünüyorlar. Bunu inşaat malzeme siparişlerinin ve bağlantılarının iptal oranından anlayabiliyoruz.
Süreç ne zaman normale döner?
İnşaat sektöründekilerin kafasındaki ortak soru ise sürecin ne zaman normale döneceği. 2020 yılının kovid-19 etkisinde ağır aksak ilerleyeceğini ön gören müteahhitler, 2021 yılından ise umutlu. Sürecin normalleşmesi ile birlikte halkta oluşacak hareketliliği dört gözle bekleyen müteahhitler, bunun için en erken tarihin 2021 yılı olduğunu düşünüyor.
Hükümetin süreci normalleştirme politikasına rağmen kısa sürede eski günlere dönülemeyeceğinin farkında olan inşaat sektörü çalışanları da ellerindeki işleri kaybetmemek için kovid-19 sürecinin bir an önce sona ermesini ve inşaat şirketlerinin yeni projelere başlama cesaretini göstermesini bekliyor. Ancak aşı çalışmalarındaki gelişmeler oldukça yavaş. Aşı için verilen en erken tarih 2020 Eylül. Aşının işe yarayıp yaramayacağı, yararsa ne kadar sürede tüm dünyaya yetecek kadar üretileceği ise merak konusu. Her halükarda 2021 yılına kadar sürecin bu şekilde ilerleyeceğini söyleyebiliriz.
Comments